Umami în cocktailuri: plus de savoare şi spectaculozitate

Umami în cocktailuri: plus de savoare şi spectaculozitate

Umami în cocktailuri: plus de savoare şi spectaculozitate

Dacă într-un articol precedent, Radu vă povestea despre cum acest al cincilea gust umami – gustul plăcerii – se simte în anumite vinuri, un curent în trend anul acesta în bartending este folosirea de ingrediente umami în cocktailuri – cocktailurile umami, așadar. Şi nu mă refer la ingrediente folosite pe scară largă precum sucul de roșii sau diferite sosuri de roșii cunoscute pentru savoarea lor umami ori ţelina în Bloody Mary (de exemplu) sau arome sărate precum saramura de măsline în Dirty Martini, ci la altele mai neașteptate, intrigante, dacă vreţi.
Cocktailurile umami nu sunt o noutate, se tot experimentează de ani buni, dar anul acesta sunt pe lista cocktailurilor pe val, scriu surse de specialitate.

Ulei de trufe, frunze de porumb, pastramă de vită, tahini, cartof dulce

Într-un articol despre băuturile în trend ale anului, Diageo Bar Academy le dedică un subtitlu: “Savoury drinks: Umami Bombs” unde enumeră câteva dintre ingredientele neobişnuite care apar ca ingrediente în astfel de cocktailuri și dă exemple.

În Hong Kong, The Savory Project care se prezintă “Cocktail bar featuring savory cocktails using unorthodox ingredients” folosește bucățele de carne uscată de vită, un extract din frunze de porumb arse și miso în diferite băuturi. De exemplu, Corn Husk Mezcal preparat sous vide și apoi strecurat are mezcal, frunze de porumb arse și piper alb râșnit (m-am uitat de trei ori la un clip să înţeleg cum se face ).

Tot aici, Miso Coffee Boulevardier îmbogăţeşte clasicul Boulevardier cu miso, unt şi cafea, iar… țineți-vă bine, Thai Beef Salad mixează ingrediente precum rom, lime kaffir, chilli și cocos plus garnish din pastramă de vită Angus. Aruncați un ochi pe pagina de instagram The Savory Project (@thesavoryproject_) • Instagram photos and videos , poate vă inspiră.

Barul Paradisio din Barcelona (No. 1 The World’s 50 Best Bars 2022) are nişte creaţii absolut spectaculoase, care se servesc cu nişte garnishuri aproape incredibile care combină diferite ingrediente; de exemplu, On Fire are bourbon, calvados, tahini, lapte afumat și olorso (am scris ingredientele în ordinea menționării lor pe site-ul barului). Vine însoțit de niște cubulețe din mousse de cartof dulce cu ciocolată albă, ulei de lavandă şi portocale, răcite și date apoi prin unt de cacao (vedeți foto). Rezultatul? “Un garnish exquisite,  care complimentează perfect cocktailul, oferind astfel o experienţă de neuitat”, scrie pagina de facebook a barului Paradisio. Alte garnishuri spectaculoase sunt chipsurile umami preparate din multe legume cu sos de soia, miso și cerneală de sepie printre altele și care trec prin mai multe etape de gătit, proces destul de laborios. Vedeți filmulețe aici (2) Paradiso | Facebook .

The Bar India prezintă câteva rețete inedite: “Magic Mushroom Cocktail” este “o plăcere savuroasă care satisface pe toată lumea”, este descris aici – un cocktail în care twistul intrigant e dat de uleiul de măsline aromatizat cu trufe ce aduce o senzație plină și catifelată în gură “smooth and oppulent moutfeel” și tinctura de mărar despre care ştim că este și digestivă.
Cocktailul este pe bază de vodkă, cu diferite arome ierboase și acide de la amaro, la suc de lămâie. “O ilustrare fantastică a transpunerii gustului umami în cocktailuri”, scrie in.thebar.com .
Iar The Benefit este “băutura perfectă pentru musafiri, dacă vreți să le oferiți ceva diferit” cu sake (şi el bogat în umami), vodkă, lemongrass, ghimbir printre altele și Bloody Bull Cocktail cu vodkă, stock de vită, ţelină şi hrean, alături de alte ingrediente. Vă las un link mai jos, poate vă interesează să experimentați și voi :): Link aici.

Pont. Vă puteţi crea propriile cocktailuri umami, lăsându-vă ghidaţi chiar de mâncărurile voastre preferate, de ce nu? De exemplu, dacă vă place supa thai cu pui și cocos, puteți face un cocktail cu aromele acestei supe – cocos, lemongrass, chilli, coriandru care sunt excelente ingrediente pentru o băutură savoury-style, mai scrie diaageobaracademy.com.

Ingredientele viitorului. Tot Diageo mai enumeră, într-un alt articol, trei ingrediente ale viitorului în cocktailuri, deopotrivă gustoase și catchy:
– Ube care este o legumă mov din Filipine cu un gust aparte de arome de vanilie, cocos, alune de pădure și care, vine, evident și cu această eye catching colour. Se pot face din ea diferite extracte, uleiuri (şi doar o singură picătură adăugată într-un cocktail este suficientă pentru gust şi culoare), siropuri și se pot infuza cuburi de gheaţă, care devin astfel colorate. Este o legumă apreciată foarte mult și pentru beneficiile pe care le are asupra sănătății.
– Pasta din boabe de soia fermentate miso datorită savorii, notei salty specifice se foloseşte de ceva timp și în cocktailuri și va fi din ce în ce mai folosită.
– Cafeaua procesată natural prin uscare (procedeu ce permite boabelor să îşi păstreze mai bine savoarea, complexitatea aromelor); adăugată în cocktailuri le aduce, de asemenea, un plus de
gust și complexitate.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


You've just added this product to the cart: